Як правильно ставити свічку за здоров'я дома та у церкві?

Поставивши свічки в церкві або в домашніх умовах за здоров'я (своє чи когось іншого), людина приносить Богу маленьку жертву. Світло від свічок - це символ світла і добра, з яким Син Божий прийшов на Землю. Це світло в темряві гріховного людського життя. У православних храмах свічки за здоров'я можна ставити на будь-який свічник, крім тих місць, де за церковним правилом ставлять свічки з молитвою про покійних.

Як ставити свічки за здоров'я?

Правильне відвідування церкви супроводжується:

  • молитвою;
  • участю в церковній службі;
  • схилянням до ікон святих;
  • постановкою свічок за здоров'я і за упокій (якщо потрібно).

Часто батюшкам задають питання: «Де в церкві ставити свічки за здоров'я?», - свічки за здоров'я можна ставити на високих свічниках, окрім єдиного місця - біля спеціального столу, там встановлюють свічки за упокій. Запитайте про нього у будь-якого працівника церкви один раз і ви завжди будете знати, де їх ставити не можна.

Бажано ставити свічки посередині храму, а також до ікони дня того Святого, в який було відвідування церкви. Якщо ж ви ставите свічку за здоров'я вдома, то робіть це перед іконою Пантелеймона Цілителя, адже саме він "спеціалізується" на здоров'ї.

Кому ставити свічки?

В молитвах за здоров'я людей у першу чергу звертаються до Господа Бога, Ісуса Хреста, Матері Божої і Пантелеймона Цілителя. Цим Святим прийнято молитися і ставити свічки про дарування здоров'я. Також, якщо у людини присутня якась певна хвороба, необхідно молиться біля конкретної ікони і тому святому, які відомі, як помічники при хворобах, не забувати про Ангела Хранителя, у кожного він свій в залежності від імені, даного при хрещенні.

Свічки у церкві ставляться до початку богослужіння, якщо людина з поважних причин не зробила цього вчасно, необхідно дочекатися кінця служби. Вдома ви можете ставити свічку у будь-який час доби.

Необхідно перехреститься. Запалювати свічку потрібно від лампади (їх є декілька у церкві), бути акуратним, щоб не погасити лампаду. Заборонено використовувати сірники або запальничку у церкві. В домашніх умовах використовуйте сірники.

У вільну комірку рівно ставимо свічку, вимовляємо слова молитви і імена людей, за здоров'я яких ми ставимо свічку. Перехрестившись, відходимо на своє місце. Наприклад, можна прочитати молитву від порчі та пороблень до Божої Матері біля її ікони або ікони, де зображені інші Святі.

Кількість свічок не має значення. Поставлені свічки - жертва Богу. Бажано пам'ятати про те, що по центру стоїть ікона храмова - вона одна з пріоритетних. Якщо на свічнику біля неї немає місця для вашої свічки, то необхідно покласти її на свічник, не можна гасити інші свічки, щоб поставити свою. Стояти з запаленими свічками під час звичайних служб не прийнято. Якщо ви ставите свічку вдома, то потрібно дочекатися її повного згорання, можна поставити її у стакан.

Якщо ви боїтеся зробити помилку, то краще за все спитати пораду у батюшки або у працівників церкви. Наприклад, у людини, що продає церковні речі у свічковій лавці - вона знає абсолютно все і не може бути поганою або необізнаною. Питати цього у інших прихожан, яких ви не знаєте, не варто, адже вас можуть ввести в оману погані люди, які ходять у церкву для чорних цілей.

Раптово погасла свічка не несе в собі ніякого негативного сенсу, необхідно заново її запалити, або, якщо це не вдається зробити, придбати і поставити нову. Брак існує у виробництві свічок, у тому числі і воскових.

Вогонь свічки - це символ звернення до Бога, Матері Божої і Святих. Подібно вогню, людина повинна прагнути не падати духом ні за яких життєвих обставин, а дивитися і горіти вгору. Бог рятує всіх, хто вірить і щиро молитися, це стосується і лиходіїв.

Вигадок існує безліч. Не виключенням є і питання про те, що значить свічка за здоров'я, яка згасла? У даному випадку необхідно пам'ятати, свічка - це прояв щирої любові до того Святого, до якого виголошена молитва, гаряча, справжня молитва завжди буде почута. Якщо свічка згасла, то це не добре і не погано, просто запаліть її знову. Навіть у церкві бувають протяги, які можуть легко загасити кілька свічок.

Нашли ошибку? Выделите текст с ошибкой и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить нам о ней.
Поделиться:

просмотров: 29641
Версия для печати
Всегда свежие новости
Будьте вкурсе новостей, получайте свежие новости на электронную почту


Новости по теме ""

Вы можете отправить свои новости нашему редактору. Самые интересные будут опубликованы на портале.